​Gør dine medarbejdere gladere

Glade medarbejdere betyder god stemning på arbejdspladsen, men det betyder også mere effektive medarbejdere og en bedre bundlinje. Her er 6 tips til, hvordan du kan gøre dine medarbejdere gladere.
Af Simon Kudal

Glade mennesker er mere produktive, effektive og når mere i løbet af en dag. Den sammenhæng har en gruppe engelske forskere fra University of Warwick påvist gennem en række forsøg i 2014. I forsøgene fik man testpersonerne i godt humør, inden de løste nogle opgaver – blandt andet ved at vise dem sjove videoer eller give dem slik og frugt. Konklusionen var, at de glade forsøgspersoner var 12 procent mere effektive, end dem, der ikke havde oplevet noget sjovt eller glædeligt.

Det kan altså betale sig at have glade medarbejdere, derfor er her en række gode råd til, hvordan du kan gøre dine medarbejdere glade i løbet af arbejdsdagen.

Spis fælles morgenmad

Små simple personalegoder som frugt og kaffe gør medarbejderne tilfredse, men for virkelig at skabe glæde, skal personalegoderne også være sociale. Fælles morgenmad – for eksempel når en kollega har fødselsdag - er noget der skaber god stemning og et godt udgangspunkt for resten af arbejdsdagen.
Stå bag dine medarbejdere og giv dem ansvar

Klager betyder ikke, at dine medarbejdere sjusker eller gør et sårligt stykke arbejde. Medarbejderne skal vide, at du står bag dem, selvom der kan ske fejl. Lyt til medarbejderen og sørg for at der bliver rettet op på fejlen, og at I lærer af den. Når du giver dine medarbejdere ansvar, bliver de stolte og motiverede, så vis dem, at de er vigtige.

Læs også: 3 oplevelser dine ansatte vil tale om igen og igen

Husk juleglæden

Julen er en tid, hvor alle glædes. En julefrokost med firmaet er en fantastisk anledning til at fejre året, der er gået, og vise medarbejderne, at der bliver sat pris på dem. Samtidig viser undersøgelser, at julegaven fra jobbet er blandt de allermest populære personalegoder, selvom den typisk består af småting. I forhold til mange andre personalegoder er det en lille udgift, der giver goodwill hos medarbejderne, og derfor bør man tænke sig om en ekstra gang, hvis man som arbejdsgiver overvejer at skære eller spare på den årlige julegave til medarbejderne.
Inviter alle medarbejderne på julefrokost


Massage

Mange ansatte i håndværksvirksomheder har fysisk hårdt arbejde, og mange fysiske gener kan forebygges og behandles med massage. Det gælder også kontoransatte, der sidder i samme position hele dagen. Massage i løbet af arbejdsdagen giver både medarbejderen et mentalt frikvarter i en travl hverdag, men giver også fysisk velvære.

På kort sigt giver det gladere medarbejdere, og på længere sigt giver det også sundere medarbejdere og færre sygedage.

Hyld de daglige succeser

Mange arbejdspladser har en kultur, hvor man ikke fejrer eller taler om afsluttede succesfulde projekter. I stedet bruger man al energien på at fokusere på fejl og mangler. Vender man skuden og hædrer medarbejder for deres arbejde og fejrer succeser, vil medarbejderne både få øget energi og arbejdsglæde. Det er selvfølgelig stadig vigtigt, at medarbejderne lærer af projekterne, men det kan også gøres i en positiv atmosfære.

Læs også: Gode grin til frokostpausen

Arbejdsglæde smitter – vær glad

Godt humør smitter, og som leder er det vigtigt, at du går forrest og viser, at du er passioneret omkring arbejdet i virksomheden. Ros dine medarbejdere, når de har gjort noget godt - gerne foran kollegaerne, så alle kan se, at godt arbejde bliver belønnet. Det giver god holdånd og motiverer medarbejderne.