Tag på ferie i Litauen

Oplev Litauen, det folkerigeste af de baltiske lande. Populært kaldes Litauen også for "Østersøens Norditalien", både fordi indbyggerne er meget åbne, men også på grund af regionens meget atypiske barokstil, som især kan nydes i hovedstaden Vilnius. Landet er fuld af store hvide slotte, som fører tankerne til de smukkeste byer i Europa. Naturen er som i et eventur med store grønne områder og hvide kirketårne og kupler, der stikker op her og der. Elsker du kultur, er du kommet til rette sted, for Litauen sprudler af kultur, både hvad angår historie, arkitektur og ikke mindst musik. Ved kysten kildrer det hvide sand mellem tæerne, og kurbadene lokker med spa og massage. Her kan du rigtig forkæle dig selv.

 

Her får du de bedste tips til ture til Litauen og det, som du ikke bør gå glip af.

Skøn natur og byliv

Der findes flere spændende byer at besøge i Litauen. Landet er det største af de tre baltiske lande, og arealmæssigt er 1,5 gang større end Danmark. Hovedstaden hedder Vilnius og ligger inde i landet. Vil du hellere være tæt på kysten, kan du blive i Klaipeda, som også er det by, skibet lægger til i. Ellers er der også Palanga, der er kendt som en rigtig turistby. Prøv at besøge nogle af de mindre landbyer, og oplev en mere autentisk del af Litauen.

Som naturelsker er der masser at opleve, både i de tætte skove med herlige grønne dale eller ved de litauske floder og søer.

Camping i Litauen

Den skønne natur og de smukke strande gør Litauen til et ideelt sted at campere. Vejnettet er udbygget godt, så det er nemt at komme rundt med bil og campingvogn. Vær opmærksom på, at det ikke er lovligt at campere frit rundt omkring i Litauen, derimod skal du campere på en campingplads. Dog kan man nogen gange få lov til at campere i de mindre landsbyer, hvis man spørger sig lidt frem.

Om du vil være tæt på naturen, nyde stranden eller storbylivet, så findes der mange forskellige steder at campere i forskellige kategorier og af forskellige standard.

Klaipeda

Klaipeda blev grundlagt i 1252 og er den tredjestørste by i Litauen med godt og vel 183.000 indbyggere. Med sin brogede historie, en placering direkte ud til Østersøen og en varieret arkitektur har Klaipeda udviklet sig til et af Litauens attraktive turistmål.

Byens midtpunkt er Teaterpladsen. Også Litauens største granitmonument, Arken, er absolut et besøg værd, ligesom det stolte sejlskib Meridianas og skulpturparken. Et andet højdepunkt er delfinariet, som bringer Europas vandverden og meget andet tæt på. Du bør også planlægge at besøge andre attraktioner som eksempelvis bryggeriet “Švyturys”, urmuseet, posthuset i nygotisk stil med klokkespil og naturligvis Klapeidas borg. Om sommeren afholdes en række kulturfestligheder i byen. Du kan opleve en dag med gadeteater, en international jazzfestival, byens fødselsdag og den imponerende fest til fejring af havet.

Nida

Nida er stedet for mange hoteller, pensioner, feriehuse, ferielejligheder og den eneste campingplads på den kuriske landtange. For at komme til Nida tager du først bilfærgen fra Klaipeda og kører derefter sydpå. På halvøen kan du nyde de blåhvide kuriske udsmykninger på træhusene. Farvespillet mellem koboltblå, titanhvid og rustrød ser du overalt, og de farverige og sommetider lidt tilgroede blomsterhaver har altid tiltrukket kunstnere og forfattere. Stedet er også kendt for de mange ravfund. Hvis du kigger godt efter, kan du måske også finde lidt af ”havets guld”!

En af regionens mest berømte liebhavere var Thomas Mann, som ankom til Nida i 1929, efter han var blevet anbefalet det berømte feriested. Hans sommerhus er i dag en af de mest berømte attraktioner: Et fiskerhus i træ med stråtag, hvor han skrev på sin tetralogi "Josef og hans brødre".

Palanga

Palanga er Litauens største kur- og badested, også kendt som ”Litauens Nice”. Palanga blev gjort til kursted i slutningen af det 19. århundrede. Palanga er et fortryllende smukt sted at holde familieferie og komme tæt på naturen. Slap af ved havet, og nyd Litauens smukkeste solnedgang fra molen i Palanga. Her kan du opleve den rødglødende sol synke i havet fra molen, som strækker sig mere end 600 meter ud i havet.

En af de smukkeste seværdigheder i Palanga er grevefamilien Tiskevicius’ slot. Under Tiskevicius’ styre anlagdes den botaniske have samt slottet, som i dag rummer ravmuseet. Havnen i Palanga og de første kursteder og sanatorier hører også til samme periode.

Sammen med den kuriske landtange hører Palanga til de meste elskede og kendte ferie- og kursteder i Litauen og lokker hvert år tusindvis af turister til. Siden år 2000 har den kuriske landtange været på UNESCO's verdensarvliste og har mange spændende attraktioner at byde på. I 2013 var Palanga kulturhovedstad i Litauen. I den anledning fik byen tildelt særlige økonomiske midler, som blev brugt til bevarelse, restaurering og fremme af kulturelle aktiviteter. Palanga imponerer med et harmonisk og charmerende bybillede, som indbyder de besøgende til at blive. Den tidlige fiskerlandsby har udviklet sig til et levende badested med et stort udvalg af caféer, barer, restauranter, diskoteker, natklubber og kasinoer. Palanga ligger ikke langt fra havnen i Klaipeda og egner sig også godt til en dagsudflugt.

Vilnius og Kaunas

Vilnius og Kaunas er regionens pulserende centre. Den litauiske hovedstad Vilnius er en multikulturel by, hvor du kan opleve forskellige epokers indflydelse tæt på. Her har mennesker af forskellige nationaliteter og kulturer levet i flere hundrede år. Gå en tur gennem gaderne i den gamle bydel mellem bygninger i barok- og gotisk stil blandet med bygninger fra renæssancen. Skt. Annas kirke, som i dag står ligesom for 500 år siden, er blevet til et symbol på Vilnius. Kaunes er Litauens næststørste by og ligger, hvor floderne Nemunas og Neris flyder sammen. Den smukke gamle bydel er et sengotisk mesterværk. I den nye bydel kan du finde brede gågader spækket med forretninger, gadecaféer, restauranter og barer.

Hvis du er interesseret i Vilnius' historie, så er det værd at besøge museet for moderne historie i Vilnius. Museet ligger i samme bygning, hvor det tyske Gestapo og senere KGB havde til huse. Hvis du vil opleve en fantastisk udsigt over byen, bør du gå op i Europa-tårnet – den højeste skyskraber i hele Østersøområdet. Fra fjernsynstårnet i Vilnius har du en panoramaudsigt i 190 meters højde.

I den indre by finder du de samme modeforretninger, som du finder i enhver anden storby. Det største indkøbscenter i Vilnius er "Akropolis", men også indkøbscentrene "Panorama", "Gedimino" og "Europa" indbyder til masser af shopping. I centrum af Vilnius på Gedimino Boulevard kan du også finde mange butikker. De fleste butikker og souvenirbutikker ligger i gaderne og Pilies og Vokieciu.